REMER

REMER is de Braziliaanse stichting waarbij ik ga werken.

REMER staat voor ‘Refúgio de Meninos e Meninas da Rua’, ofwel ‘Schuilplaats voor Straatjongens en -meisjes’. Remer heeft verschilldend fases. Doel is om straatkinderen te begeleiden van de straat tot aan een volwaardige plek in de maatschappij.

Straatwerk in Rio de Janeiro

De eerste fase van het werk wordt gedaan door de straatwerkers. Zij gaan de straat op om contacten te leggen met de kinderen. Doel van het werk is aandacht geven aan de straatkinderen, de eigenwaarde van de kinderen te herstellen en als gids te dienen in het op gang zetten van een reïntegratie-traject richting de familie en officiële instanties. De straatwerkers van REMER gaan geregeld met eten en drinken de straat op. In de avonduren bezoeken ze de kinderen met eten en drinken, boeken, papier en kleurpotloden. Om samen te eten, te lezen, te bidden, te spelen en om te praten. Het zijn essentiële elementen voor het opbouwen van een vertrouwensband en om hen uit te nodigen Casa Betânia te bezoeken. 

Casa Betânia, inloophuis in Rio de Janeiro

Casa Betânia is het een inloophuis. In dit huis kunnen de kinderen even wegvluchten van de gevaren van de straat. De kinderen kunnen er douchen, krijgen schone kleren en warm eten, maar vooral ook aandacht en warmte. Doel is het bij de kinderen ontwikkelen en herstellen van de aandacht voor eerste levensbehoeften, zoals; zorg voor lichamelijke hygiëne, medische zorg, een vast eetritme en de zorg voor persoonlijke eigendommen. Naast het bijbrengen van waarden, wordt er gewerkt aan de algemene ontwikkeling van het kind. Ook zijn er speelse activiteiten, zoals handenarbeid, lezen, sport en spel. In het huis werken naast de begeleiding, o.a. een psycholoog en maatschappelijk werkster, die in gesprekken met de kinderen, zoeken naar mogelijkheden om de straat de rug toe te keren. Als de kinderen aangeven dat ze van de straat afwillen wordt er gekeken naar de mogelijkheden om de kinderen terug te plaatsen bij familie. Het team legt regelmatig familiebezoeken af. Wanneer het kind niet terug kan naar familie of de situatie daar te gevaarlijk is om terug te keren, wordt er gekeken naar pleegouders of een plekje in een opvanghuis.

 

Sítio Shalom

Sitio shalom is een opvangboerderij in Pequeri, een klein dorpje op 168 km van Rio de Janeiro. Wanneer je uit de hectiek van de grote stad komt, kom je hier in een oase van rust. De boerderij is gelegen in de natuur tussen de heuvels. Er worden hier ongeveer 50 kinderen opgevangen. Kinderen die om wat voor reden dan ook niet bij hun familie kunnen wonen, uit Rio de Janeiro maar ook uit steden rondom Pequeri, kunnen hier in een veilige omgeving onder professionele begeleiding in een gezinssituatie opgroeien.
De woonboerderij bestaat uit acht woonhuizen voor kinderen die uit risicosituaties komen. De woonhuis hebben een capaciteit van acht kinderen en een begeleider. De kinderen gaan naar school, krijgen een beroepsopleiding en worden op alle mogelijke manieren voorbereid op een terugkeer in de maatschappij. Hier komen kinderen tot rust en leren weer kind zijn.

 

Casa de Estudantes

Casa de Estudantes is het studentenhuis van REMER. Voor de kinderen die verder willen studeren is hier een plaats. In het huis is plaats voor 16 jongeren tot 18 jaar. Zij worden begeleid door twee groepsleidsters. De kinderen kunnen zich daar in een huiselijke omgeving concentreren op hun studie.

Preventief werk

Jacarézinho

In de tweede grootste krottenwijk van Rio is REMER in samenwerking met de plaatselijke methodistenkerk bijlessen gaan geven aan de armste kinderen in de wijk. Er is een enorm grote belangstelling, maar afgelopen jaar kon er gewerkt worden met 80 kinderen en 2 leraressen. Iedere ochtend 40 en ‘s middags een andere groep van 40. Acht kinderen zijn in de loop van het jaar gestopt om verschillende redenen, maar 72 zijn er doorgegaan. De meesten hebben het schooljaar goed afgemaakt of zijn weer op het spoor gezet om terug te gaan naar school. Wij hoopten dit jaar het aantal kinderen te kunnen verdubbelen naar 160, maar jammer genoeg kon dit door gebrek aan financiën niet doorgaan.

 

Sportclub Sparta

De sportclub is gelegen in een gevaarlijke krottenwijk. Sparta wil de kinderen bereiken om hen te stimuleren en motiveren om te  sporten en verder te leren. Als de kinderen willen sporten, meoten ze ook naar school. Op deze manier houden ze de kinderen van de straat (uit de handen van de drugsbendes) en worden de kinderen gemotiveerd om naar school te gaan. De club telt op dit moment ongeveer 330 leden. De jeugd wordt getraind door een betaalde trainer. Sparta biedt kinderen niet alleen sport, maar ontplooit ook sociaal-maatschappelijke activiteiten. Clubleden zijn verplicht naar school te gaan. Wie dit niet kan betalen wordt vanuit de club ondersteund. Met al zijn activiteiten is Sparta in de loop der jaren een belangrijk en populair instituut binnen de krottenwijk geworden, dat uiterst nuttig preventief en opbouwend werk doet.

Voor uitgebreide informatie kijk op de website van Help mij Leven.

Comments are closed.